Re: Vojenské recepty aneb vaříme po vojensku
Napsal: 01 pro 2014, 11:21
Jak udělat pravý socialistický vlašák ????
Vlašský salát z někdejších lahůdkářských výroben patří mezi něco málo fenoménů, o nichž je nutno objektivně přiznat, že „za socíku“ bývaly lepší. Vlašák byl pochoutka pro děti, dojídala se jím mládež, svačili ho dospělí. Vlašák se nedal jíst jen tak. Byla ustálená zvyklost dávat si pět deka na jeden rohlík (deset deka a dva rohlíky, a tak dál).
Výrobní postup (citace)
… „uvařené a za tepla oloupané brambory necháme vychladnout. Vychladlé brambory nakrá-jíme na stejné nudličky nebo kostky, přidáme stejně tvarované okurky a vařenou zeleninu, salám nakrájený na nudličky, hrášek bez nálevu a vše spojíme majonézou,( domácí smíchanou s hořčicí a octem. Salát osolíme, osladíme, okořeníme a lehce rozmícháme.“
…Jestliže nedodržíme technologickou kázeň, bude výsledek třeba chutný, ale nebude totožný s původním vlašákem.
Ingredience
· Salám musí být šunkový. Salám totiž určí chuť výsledku.
· Bramboryl měly být varného typu A, případně B, ale ne typu C (aby se nerozpadaly). Musejí být opravdu studené, jinak zkašovatí.
· Celer a mrkev nesmějí být tvrdé.
· Okurky sterilované ve sladkokyselém nálevu.
· Worcesterská omáčka ve vlašáku musí být, ale nesmí se nahrazovat ničím jiným(například sójovou omáčkou). A opatrně s ní.
· Hořčice musí být obyčejná plnotučná (ne hořčice francouzského typu).
· Brambory a zelenina je třeba ručně nakrájet na drobné kousky. Vypomáhat si mřížkou na
brambory nelze (příliš velké kusy). Ale není vhodné ani brambory a zeleninu sekat nějakém
robotu.
· Šunkový salám musí být skutečně nakrájený na úzké proužky. Nudličky se krájí z rozpůleného ručně nakrájeného tenkého kolečka. Salám musí být koupený vcelku, nikoliv krájený na tenké plátky.
Zde je to rozpočítáno na půl kila salátu: 175g brambor,114g šunkového salámu,45g steril.okurek ,10g steril.hrášku ,16g celeru ,24g mrkve ,10g pln.hořčice ,0,25g ml.pepře
,7,5g octu ,2,5g worcesteru ,100g majonézy ,5g cukru krupice ,5g sůl .
Vlašský salát z někdejších lahůdkářských výroben patří mezi něco málo fenoménů, o nichž je nutno objektivně přiznat, že „za socíku“ bývaly lepší. Vlašák byl pochoutka pro děti, dojídala se jím mládež, svačili ho dospělí. Vlašák se nedal jíst jen tak. Byla ustálená zvyklost dávat si pět deka na jeden rohlík (deset deka a dva rohlíky, a tak dál).
Výrobní postup (citace)
… „uvařené a za tepla oloupané brambory necháme vychladnout. Vychladlé brambory nakrá-jíme na stejné nudličky nebo kostky, přidáme stejně tvarované okurky a vařenou zeleninu, salám nakrájený na nudličky, hrášek bez nálevu a vše spojíme majonézou,( domácí smíchanou s hořčicí a octem. Salát osolíme, osladíme, okořeníme a lehce rozmícháme.“
…Jestliže nedodržíme technologickou kázeň, bude výsledek třeba chutný, ale nebude totožný s původním vlašákem.
Ingredience
· Salám musí být šunkový. Salám totiž určí chuť výsledku.
· Bramboryl měly být varného typu A, případně B, ale ne typu C (aby se nerozpadaly). Musejí být opravdu studené, jinak zkašovatí.
· Celer a mrkev nesmějí být tvrdé.
· Okurky sterilované ve sladkokyselém nálevu.
· Worcesterská omáčka ve vlašáku musí být, ale nesmí se nahrazovat ničím jiným(například sójovou omáčkou). A opatrně s ní.
· Hořčice musí být obyčejná plnotučná (ne hořčice francouzského typu).
· Brambory a zelenina je třeba ručně nakrájet na drobné kousky. Vypomáhat si mřížkou na
brambory nelze (příliš velké kusy). Ale není vhodné ani brambory a zeleninu sekat nějakém
robotu.
· Šunkový salám musí být skutečně nakrájený na úzké proužky. Nudličky se krájí z rozpůleného ručně nakrájeného tenkého kolečka. Salám musí být koupený vcelku, nikoliv krájený na tenké plátky.
Zde je to rozpočítáno na půl kila salátu: 175g brambor,114g šunkového salámu,45g steril.okurek ,10g steril.hrášku ,16g celeru ,24g mrkve ,10g pln.hořčice ,0,25g ml.pepře
,7,5g octu ,2,5g worcesteru ,100g majonézy ,5g cukru krupice ,5g sůl .