Úvod Fóra Vojáci sobě Hledám kamaráda z vojny VÚ 4425 Prachatice Odpověď na: VÚ 4425 Prachatice

Lubos Szmatana
Účastník

Zdravím vojáci! Sloužil jsem v letech 1982-84 na bigošárně – por. Mašlej. Z počátku vojny jsem dělal písaře na štábu pluku – velitelská rota – po dvou měsících mně vyhodili ke kulometu. Mimo kulomet jsem ovládal trubku – kurz trubačů v Českých Budějicích na VÚ Čtyry Dvory – hadice a pakárna od nevidim do nevidim… Troubili jsme přísahy v Budějicích, Vimperku, Krumlově a v Prachaticích. Za mimořádnou vzpomínku stojí 21 dnů pobytu v Milovicích ( někdy v květnu 84 ), kam byla převelena na soudružskou návštěvu 1.mtst rota. V plné zbroji. Stejná jednotka sovětských vojáků byla na stejnou dobu převelena k nám do Prachatic. Všichni jsme vyfasovali funglovky od kanad po čepice aby jsme nedělali ostudu. Následovaly společné střelby, jízdy BVP a různé jiné „testy“ bojové připravenosti. Smysl té akce nám zůstal skryt – nejvíc se vyznamenali šoféři V3S, co nás vezli tam a zpět…
    Z kluků co jsem jako voják znal, umřeli voj.Roman Voves ze Sokolova – to byl při mém příchodu na vojnu už suprák… a des. Jarda Hofman ( 81-83) z Klášterce nad Ohří.
    Ls