Vojenské recepty aneb vaříme po vojensku

Co se jinam nehodí, napište sem.
Uživatelský avatar
MÍLA
Příspěvky: 99
Registrován: 22 čer 2013, 20:20
Bydliště: SEVERNÍ ČECHY

Vojenské recepty aneb vaříme po vojensku

Příspěvekod MÍLA » 06 lis 2013, 19:56

VOJENSKÝ GULÁŠ
SUROVINY
koření::
olej
sůl
brambory
1 menší rajče (ne cherry)
plátek anglické slaniny
1 paprika (to je fuk jaká)
mletý pepř, mletý kmín, mleté nové koření, bobkový list, muškátový květ, majoránka, špetka libečku; sladká paprika
pěkná hovězí kližka
kvalitní buřty nebo šunková klobása
cibule ve stejném množství jako veškeré masné ingregience dohromady
0,5l plechovka oblíbeného 12° piva (po poklesu kvality Pilsnera používám osobně Radegast Premium)
cukr
palice pěkného česneku
POSTUP
Než se pustíte do přípravy tohoto pokrmu, důkladně si zopakujte nejzákladnější zásadu dobrého guláše: NESRAT SE S TÍM! Vše vaříme od oka, po hrstech. Žádné zbytečné piplání, žádné vážení ani měření - tím můžeme tuhle lahodu jen zkazit! Řiďme se intuicí zkušeného kuchaře, vložme do vaření kus sebe a vařme od srdce. Pak to vyjde.

Otevřeme si plechovku vychlazeného piva a polovinu jí vypijeme. Zbytek necháme stát vedle sporáku. Do kotlíku nebo diamantové pánve naházíme na menší kostičky nakrájenou kližku, na půlkolečka nakrájené buřty či šunkovou klobásu a na kousíčky rozhrájený plátek slaniny. Zasypeme solí a vším kořením vyjma sladké papriky. Zalijeme trochou oleje a pustíme pod tím zuřivý oheň. Směs důkladně orestujeme. Přisypeme na velmi hrubé kusy nakrájenou cibuli, nadrobno nakrájenou papriku a rajče. Promícháme. Opět důkladně smažíme a klidně necháme malinko připálit (nebojme se toho!)
Když směs udělá na dně jemnou kůrku spáleniny, podlijeme zbytkem piva v plechovce a bez pokličky zuřivě vaříme, dokud to všechno nezhoustne a pivo se téměř neodpaří. Poté na to všechno nalijeme veliké množství studené vody. Když říkám veliké, myslím zhruba troj- až čtyřnásobek objemu smažené směsi, ale přesný poměr vám vážně nepovím - chce to dívat se a myslet. Mějme na paměti, že pokrm se bude nyní vařit 3 hodiny a i poté tam stále musí dost vody zbýt, abychom v tom ještě mohli uvařit brambory. Pozor! - jen první voda zachová veškerou chuť - pokud jí necháte vyvařit příliš mnoho a budete muset dolít další vodu, vytratí se převážná část chuti. Takže opravdu té vody dejte hodně. Vmíchejte do ní hodně sladké papriky. Vše rychle uveďte do varu a jakmile se to začne vařit, stáhněte oheň, přiklopte poklicí a nechte cca 3 hodiny probublávat.

Zatímco se voda vaří, oloupeme česnek a nakrájíme ho na plátky. Oloupeme také brambory a nakrájíme je na větší kousky.

Po cca třech hodinách probublávání nasypeme do vroucí směsi brambory a po dalších asi deseti minutách česnek. Vaříme, dokud brambory úplně nezměknou a omáčka nebude přirozenou cestou mírně zhoustlá.

Uživatelský avatar
MÍLA
Příspěvky: 99
Registrován: 22 čer 2013, 20:20
Bydliště: SEVERNÍ ČECHY

Re: Vojenské recepty aneb vaříme po vojensku

Příspěvekod MÍLA » 12 lis 2013, 13:07

VOJENSKÁ POLÉVKA
SUROVINY-
• 400 g skopového masa
• 1 cibule
• 100 g zralé fazole
• 250 g zelených fazolí
• 200 g zelí
• 150 g brambor
• kousek celeru
• mrkev
• petržel
• rajče
• 2 papriky
• 3 polévkové lžíce oleje
• 1 lžička sladké papriky
• petržel
• sůl
POSTUP-
Maso nakrájíme na kousky, vložíme do hrnce spolu se zralými fazolemi, zalijeme 1 litrem vody a vaříme do změknutí. Po změknutí vložíme zelené fazole nakrájené na kousky, brambory, mrkev, petržel a celer nakrájený na kousky, zelí nakrájené na plátky a sůl. V oleji podusíme cibuli, zapražíme sladkou paprikou a vlijeme do polévky. Vložíme papriky a rajčata nakrájená nadrobno. Polévku vaříme na mírném ohni ještě 10-15 minut. Polévku podáváme posypanou nasekanou zelenou petrželí a mletým pepřem.

Uživatelský avatar
MÍLA
Příspěvky: 99
Registrován: 22 čer 2013, 20:20
Bydliště: SEVERNÍ ČECHY

Re: Vojenské recepty aneb vaříme po vojensku

Příspěvekod MÍLA » 16 lis 2013, 13:47

Recept na Frankfurskou pečeni z knihy dobrý voják Švejk.
Přílohy
ŠVEJK.jpg
vzpomínka na Švejka....
Naposledy upravil(a) MÍLA dne 17 lis 2013, 12:25, celkem upraveno 2 x.

Uživatelský avatar
MÍLA
Příspěvky: 99
Registrován: 22 čer 2013, 20:20
Bydliště: SEVERNÍ ČECHY

Re: Vojenské recepty aneb vaříme po vojensku

Příspěvekod MÍLA » 17 lis 2013, 12:01

Recept na Uzené v pivním těstíčku z knihy Dobrý voják Švejk.
Přílohy
5555.jpg
Vzpomínka na Švejka.....

Uživatelský avatar
MÍLA
Příspěvky: 99
Registrován: 22 čer 2013, 20:20
Bydliště: SEVERNÍ ČECHY

Re: Vojenské recepty aneb vaříme po vojensku

Příspěvekod MÍLA » 20 lis 2013, 18:37

Recept na Pikantní utopence z knížky Dobrý voják Švejk
Ve Švejkově době se v českých hospodách poprvé objevují buřty v octovém nálevu. Utopenci se jim prý říká proto, že se jejich autor utopil v náhonu při opravě mlýnského kola.

SUROVINY-1,5 kgcibule,1 balíček kysané zelí,15 ks naložená feferonka, 1 sklenice sterilovaná kapie,15 ks párek (libový)
NÁLEV-1 balíče kdeko,1 lžička vegeta ,0,5 locet ,7 kuliče knové koření , 1,5 l voda,3 lžíce cukr,10 kuliček celý černý pepř,2 ks bobkový list
POSTUP-Nejdříve si připravíme nálev. Vodu s octem, kořením a cukrem svaříme a necháme 5 minut vařit na mírném ohni. Nálev necháme vychladit. Pětilitrovou sklenici z okurek omyjeme. Zelí si otevřeme.

Mezitím si oloupeme cibule a nakrájíme na tenká kolečka. Klidně můžeme použít i kuchyňského robota. Všechny párky oloupeme a podélně v nich v polovině nařízneme otvor. Otvor otevřeme a naplníme kolečky cibule.
Dno sklenice pokryjeme cibulí a přidáme trochu kysaného zelí. Pak na něj rozložíme 3 naplněné párky. Mám vyzkoušené, že se vejdou 3, takže se musí trochu zmáčknout, ale ne roztrhnout. Na párky dáme opět vrstvu cibule, zelí a taky přidáme kapii. Opět dáme vrstvu párků, cibule, zelí a papriky. Pokračujeme do vyčerpání párků. Poslední vrstvou je cibule se zelím a paprikou.
Vychladlý nálev scedíme a zalijeme jím připravenou sklenici. Necháme obsah sklenice sednout, a pak do ní dolijeme zase část nálevu, aby bylo vše pečlivě ponořené. Zbytek nálevu můžeme použít nebo skladovat.
Utopenci potřebují aspoň týden, aby byli správně uleželí. Po třech dnech se už ale dají jíst taky, ale není to ono. Kdo chce, může jednotlivé vrstvy prokládat feferonkami. Budou pikantnější.
Přílohy
268340-top_foto2-lf5qe.jpg
Tak hr na ně....

Uživatelský avatar
MÍLA
Příspěvky: 99
Registrován: 22 čer 2013, 20:20
Bydliště: SEVERNÍ ČECHY

Re: Vojenské recepty aneb vaříme po vojensku

Příspěvekod MÍLA » 20 lis 2013, 19:30

Čardáš utopenců v pivě
Špekáčky oloupeme a podélně nakrojíme. Obalíme ve směsi papriky a pepře. Do zářezu vložíme na silnější plátky nakrájenou cibuli. Do světlého piva přidáme lahvičku ostrého kečupu, trochu chilli, hořčice (může být francouzská) a olej. Dobře promícháme. Špekáčky urovnáme do lahve těsně vedle sebe a zalijeme je připraveným nálevem. Necháme 48 hodin v chladnu rozležet. Při podávání přeléváme jednotlivé porce nálevem ze špekáčků.
Tohle - DOPORUČUJI !

Uživatelský avatar
MÍLA
Příspěvky: 99
Registrován: 22 čer 2013, 20:20
Bydliště: SEVERNÍ ČECHY

Re: Vojenské recepty aneb vaříme po vojensku

Příspěvekod MÍLA » 25 lis 2013, 20:06

Suprácká pomazánka
Tahle pomazánka je ideální na chatě,chalupě někde na zahradě a doporučuji na topinky.
Přílohy
K02.jpg
Pomazánka na topinky....

Uživatelský avatar
MÍLA
Příspěvky: 99
Registrován: 22 čer 2013, 20:20
Bydliště: SEVERNÍ ČECHY

Re: Vojenské recepty aneb vaříme po vojensku

Příspěvekod MÍLA » 10 pro 2013, 20:26

Topinky pro spolubojovníky
Přílohy
95.JPG
No a pivko k tomu.....

Uživatelský avatar
MÍLA
Příspěvky: 99
Registrován: 22 čer 2013, 20:20
Bydliště: SEVERNÍ ČECHY

Re: Vojenské recepty aneb vaříme po vojensku

Příspěvekod MÍLA » 07 led 2014, 20:01

MASÍČKO PO VOJENSKU
SUROVINY-masíčko(jedno jaké, kousky.. ), troška oleje, půl kelímku kremžské hořčice, 2 velké cibule, 1 palička česneku, sůl a pepř. POSTUP - Do misky se dá maso, posolí se, opepří, zalije se hořčicí smíchanou s malinkým množstvím oleje a poklade se velkou vrstvou nakrájené cibule a česneku. Takhle naložené masíčko se nechá přes noc naložené. Druhý den se zprudka opeče, poté se podlije a dá se do trouby péct, prvně zakryté a potom se to nechá opéct. Až je maso měkké, tak se může baštit, neuvěřitelné, co dokáže jenom hořčice...
Přílohy
masíčko.jpg
A nezapomenout na pivko......

Uživatelský avatar
MÍLA
Příspěvky: 99
Registrován: 22 čer 2013, 20:20
Bydliště: SEVERNÍ ČECHY

Re: Vojenské recepty aneb vaříme po vojensku

Příspěvekod MÍLA » 02 úno 2014, 20:08

ŘÍZKY Z TLÁČI- to musíte zkusit!
Suroviny na 2 porce - 2 plátky libová světlá tlačenka,2 vejce,na obalení hladká mouka a strouhanka,na smažení olej
Postup - Nejprve ji obalíme v mouce, pak ve vejcích, nakonec v jemné strouhance.
Smažíme z obou stran v pánvi na oleji. Jako příloha se hodí brambory.
Pozor děláme ji jenom ze světlé tlačenky a pokud bude domácí jenom lepší.
_.v8-)._